“Ze hebben me laten vallen”

21 mrt 2021 | 0 Reacties

Dat is wat een cliënt pas geleden aangaf. Een vriendengroep was een nieuwe groepsapp gestart zonder haar. Dit raakte in een pijnpunt.

Bij doorvragen bleek dat ze al langere tijd niet naar de voorgestelde afspraken uit de groep ging, dat ze zich steeds meer had teruggetrokken nadat ze in een burn-out terecht was gekomen.. Ze had geen puf meer. Ze merkte dat de energie in de groep vaak wat negatief geladen was, eerder klagend en afzettend tegen van alles en nog wat.

Als ze wel ging dat kostte het haar veel energie, was ze daarna uitgeput.

Ik vroeg haar; “hebben ze je laten vallen of heb jij je meer teruggetrokken?”

Ze zei; “voor mijn burn-out was het de oude ‘ik’ die het er erg naar mijn zin had in de groep, ik ‘ouwehoerde’ oppervlakkig mee, ging mee feesten maar ik verlang nu naar meer diepgang. Het past me niet meer. Ik ben het ontgroeid.

Toen het niet lekker met me ging waren ze er niet. Ze lieten het initiatief voor het contact volledig bij mij. Een vriendin had gezegd dat als ik me zo op mezelf zou blijven richten dat ik dan mijn vrienden zou verliezen.

“Ja ik heb me meer teruggetrokken besef ik.”

Konden ze er überhaupt wel voor je zijn toen je het moeilijk had? Kunnen ze met hun eigen ‘lastige’ gevoelens overweg?

“Hmm.. nee. Dus daarom ook niet met de mijne.”

En hoe was het voor je geweest als je wel in de groeps app zat en je zag steeds voorstellen voor afspraken langskomen?

“Ja lastig, want dan zou ik steeds moeten afwegen, ga ik wel of niet. En als ik zou gaan en geen zin zou hebben dan zou ik mezelf weer uitputten. En als ik niet zou gaan dan zou ik voelen dat ik weer afhaak.”

Kan het een ‘geschenk’ zijn voor jezelf dat je niet meer in de groeps app zit?

Wat waardeer jij in vriendschap?

“Dat ik er helemaal mag zijn, ook als ik me niet zo fijn voel. Dat het veilig voelt om mezelf te zijn.”

Soms ontgroei je mensen of situaties en dan verandert de vorm van het contact. Niet altijd makkelijk als je lange tijd deel uitmaakte van elkaars leven. Maar als het je energie gaat kosten omdat je met tegenzin blijft vasthouden aan iets wat niet meer stroomt dan kan het je uitputten. Daarnaast geeft het je ook weer ruimte voor nieuwe activiteiten en ontmoetingen die beter aansluiten bij je interesses in het leven op dat moment.

“Het voelt als ‘rouw’ maar het klopt wel.”

Een burn-out is een kans om te onderzoeken wat je energie kost en wat je energie oplevert. En als je steeds trouwer naar je gevoelens gaat luisteren dan gaat je levensenergie steeds meer bruisen.

Wil je mijn filmpjes niet missen? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal Bewust-zijn met Edith.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *